Známá slovenská specialita, která je velmi oblíbená i u nás.
Suroviny na 4 porce: 500 g kysaného zelí, 500 g uzeného masa (nebo klobásy), 400–500 g zakysané smetany, 800 g nastrouhaných syrových brambor, polohrubá mouka, 2 cibule, bazalkové listy, 2 rajčata, olej, sůl
Postup:
Zelí podlijeme, udusíme a scedíme. Uzené maso nakrájíme na malé kostičky. Pokrájenou cibuli osmažíme, přidáme uzené a smažíme do zezlátnutí cibule.
Syrové brambory oloupeme, nastrouháme, přidáme špetku soli a zahustíme moukou, až vznikne řidší těsto. Z něj oddělujeme do vroucí vody halušky. Až vyplavou, jsou hotové. Okapané zelí promícháme s uzeným, rajčaty, smetanou a vmícháme scezené halušky.