Suroviny:
750 g brambor
250 g polohrubé mouky
250 g uvařeného uzeného masa
1 vejce
3 velké cibule
3 lžíce oleje
sůl
Postup:
Brambory si uvaříme den předem. Druhý den je oloupeme a nastrouháme do mísy. Cibuli si oloupeme, nakrájíme nadrobno a na rozehřátém tuku opečeme dohněda.
Zhruba polovinu cibulky ale odebereme již dřív, ještě předtím než začne zlátnout, a smícháme ji s najemno nasekaným uzeným masem. Na sporák postavíme větší hrnec s vodou a přivedeme si ji k varu.
Do mísy dáme brambory, mouku, vejce a trochu soli. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto, které si na pomoučeném válu rozválíme na tenký plát.
Z těsta potom vykrajujeme čtverce o straně asi 6 cm. Do středu pak dáváme trochu uzeného masa s cibulkou, pečlivě zabalíme, stiskneme a vyválíme kulatý knedlík. Hotové knedlíky vaříme něco málo přes 10 minut ve vroucí vodě.
Knedlíky poté ještě teplé podáváme zasypané křupavou cibulkou, kterou jsme opekli dohněda.
TIP:
Plněné knedlíky můžeme doplnit ohřátým kysaným nebo i zadělávaným sladkokyselým zelím.