Suroviny:
Na knedlíky:
800 g uvařených brambor ve slupce, oloupaných a vychladlých
1 vejce
300–350 g hrubé mouky
¼ lžičky soli
25 vypeckovaných švestek
Na posypání:
100 g másla
200 g strouhanky
2 lžičky skořice
¾ hrnku cukru
Postup:
Brambory nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte vejce, sůl a mouku. Vypracujte tužší těsto.
Utvořte váleček a ten nakrájejte na dílky, které prsty jemně roztáhněte. Do každého dílku zabalte vypeckovanou švestku.
Vařte ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch (asi 5 až 8 minut). Máslo rozpusťte na pánvi, přidejte strouhanku, cukr a skořici. Za stálého míchání lehce opražte. Knedlíky podávejte obalené a posypané strouhankou, polité rozpuštěným máslem.
Variací na švestkové knedlíky je spousta, těsto může být tvarohové i kynuté, ale tenhle pokrm vždycky tak nějak voní domovem.
Chcete-li ho ještě ozvláštnit, zkuste do každé švestky vložit kuličku marcipánu. Nezapomeňte dát včas vařit vodu, protože bramborové těsto stáním řídne.
Mám ráda bramborové knedlíky, vždycky mi připomínají dětství. Sice se mi ne vždy povedou jako od maminky, ale snažím se 😊.