Smažené placičky z brambor jsou sice obyčejné, ale když se do nich přidá čerstvý špenát a česnek, chutnají znamenitě.
Suroviny na 2 porce – 5 středně velkých brambor – 1 vejce – 250 g listového špenátu – 1 červená cibule – 5 stroužků česneku – ½ pórku – 3 lžíce pohankové mouky – sůl, pepř – slunečnicový olej
Postup
1. Cibuli oloupejte a pokrájejte nadrobno. Pórek očistěte a nakrájejte na malé kostičky. Na pánvi rozpalte olej a krátce na něm osmahněte cibuli s pórkem dozlatova. Špenátové listy spařte horkou vodou a nasekejte.
2. Brambory oloupejte a nastrouhejte do větší mísy. Přidejte vejce, prolisovaný česnek, osmahnutou cibuli s pórkem, a špenát a dobře promíchejte. Osolte, opepřete a zahustěte moukou.
3. Z těsta tvarujte malé placičky a smažte je z obou stran na rozpáleném oleji. Přebytečný tuk vsajte do papírové utěrky. Podávejte třeba se zeleninovou oblohou.