Suroviny:
130 g máslových sušenek (Bebe)
75 g rozpuštěného másla
1 lžička strouhané citronové kůry na polevu
1. náplň:
1 vejce
1 žloutek
50 g krupicového cukru
špetka soli
30 ml čerstvé citronové šťávy
15 g másla
15 ml smetany 30%
Na 2.náplň:
60 ml čerstvé citronové šťávy
2 a ¾ lžičky želatiny (ne želé!)
680 g plnotučného tvarohu (nebo smetanového sýru)
150 g krupicového cukru
špetka soli
300 ml smetany 30%
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Smícháme rozemleté sušenky s rozpuštěným máslem a citronovou kůrou. Formu (20 cm) vyložíme pečicím papírem a směs vtlačíme na dno. Pečeme v předehřáté troubě cca 5–8 minut a pak necháme vychladnout.
V pánvi rozšleháme vejce, žloutek, cukr a sůl. Přidáme citronovou šťávu a na mírném ohni přivedeme za stálého míchání k varu a vaříme, dokud směs nezhoustne do konzistence pudinku, asi 3–4 minuty. Dáme z plotny, vmícháme máslo a smetanu.
Směs přecedíme, abychom se zbavili hrudek. Dáme do lednice.
Do misky nalijeme citronovou šťávu. Vsypeme želatinu a počkáme, dokud nezměkne (cca 5 minut). Pak v mikrovlnce přivedeme asi na minutu k varu. Směs bude bublat a želatina se rozpustí. Zamícháme a dáme stranou.
Ve velké míse nebo v míse kuchyňského robotu (nebo ručním mixérem) ušleháme na vyšší obrátky tvaroh s cukrem a solí dohladka (5 minut). Přidáme smetanu a šleháme, až bude směs nadýchaná. Přidáme želatinu a ¼ hrnku vychlazené citronové polevy. Vyšleháme dohladka, až bude náplň jako obláček.
Náplň nalijeme do připraveného vychlazeného korpusu, uhladíme stěrkou. Ozdobíme zbylou citronovou polevou, a to tak, že lžičkou vedeme asi centimetrové pásy polevy zleva doprava, odshora dolů, dokud celou polevu nespotřebujeme. Nožem můžeme vytvořit ozdobu.
Necháme vychladit v lednici, alespoň 6 – 8 hodin, ideálně přes noc. Před odstraněním formy projedeme nožem po jejím vnitřním okraji a oddělíme od ní cheesecake. Krájíme ostrým nožem, který mezi řezy namočíme do horké vody a očistíme.
.