Byli jste letos na borůvkách? A je vám líto je sníst hned ani je nechcete zamrazit? Prodlužte si požitek z té lahody vynikajícím džemem!
Potřebujete:
✿ 1 kg borůvek
✿ 500 g želírovacího cukru 2:1
✿ 3 lžíce citronové šťávy
1. Borůvky propláchněte a nechte dobře okapat. Pak je nasypejte do vyššího hrnce a lehce vařečkou promačkejte. Přisypejte želírovací cukr, přilijte citronovou šťávu a vše důkladně promíchejte.
2. Za občasného míchání přiveďte směs k varu a 3–5 minut povařte. Odstavte z tepla a horkým džemem naplňte čisté a nahřáté sklenice.
3. Poté hned sklenice uzavřete víčky, obraťte je dnem vzhůru a nechte aspoň 5 minut stát. Skladujte v chladu.