Ať už ho vytvoříte z lesních, nebo zahradních borůvek, tenhle džem bude vynikající. Vychutnejte si ho na čerstvém chlebu, palačinkách a najde uplatnění i při přípravě koláčů.
Potřebujete:
✿ 800 g borůvek
✿ 800 g cukru krupice
✿ 1/2 lžičky kyseliny citronové
✿ ½ lžičky pektinu
1. Omyté a očištěné borůvky dejte do kastrolu a podlijte malým množstvím vody. Můžete je rozmačkat šťouchadlem na brambory nebo také opatrně rozmixovat. Směs přiveďte k varu a vařte ji zhruba 5 minut.
2. Pak k borůvkám přidejte cukr, kyselinu citronovou a pektin (podle návodu na obalu) a ještě asi 10 minut společně povařte do zhoustnutí.
3. Hned po dovaření naplňte borůvkový džem do sklenic, zavřete víčkem a sklenice otočte dnem vzhůru asi na půl hodiny. Pokud chcete, můžete hotový džem ještě sterilizovat asi 10 minut při teplotě 90 °C.