Tradiční polévka boršč má kořeny ve východní Evropě. Ruský a ukrajinský recept se trochu liší, ale symbolem kulinářského dědictví je pro obě země. Jak ji připravují na Ukrajině?
Ingredience: na 5 porcí
1 cibule
3 brambory
sůl
1 mrkev
rostlinný olej
1 lžíce polévkového koření
pepř
bobkový list
1 zakysaná smetana
1 větší červená řepa
petržel na ozdobu
vepřový bůček libovější
300 g čerstvého zelí
1 rajský protlak
Postup:
Do hrnce dáme vařit na kousky nakrájené maso. Po chvíli vložíme brambory na kostičky a nadrobno nakrájené čerstvé zelí a povaříme. Přidáme bobkový list, polévkové koření.
Zvlášť ve slupce uvaříme červenou řepu, nastrouháme ji na větším struhadle a přidáme na pánev, kde předtím zpěníme cibulku a nastrouhanou čerstvou mrkev.
Osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak, 2 lžíce zakysané smetany a krátce podusíme. Nakonec vše přidáme ke směsi v hrnci a 10 min povaříme. Podávejte se zakysanou smetanou a nasekanou petrželkou.
Doba přípravy: 35 min
Cena za 1 porci: 18 Kč