Chuť na sladké máme vrozenou a těžko s tím něco naděláme. Místo bílého cukru ale můžeme zvolit jinou přírodní variantu. Čím můžeme cukr nahradit?
Sladká tráva neboli stévie
Přírodní sladidlo, vyrobené z rostliny Stevia rebaudiana, je už zcela běžnou přírodní náhražkou. Neobsahuje vůbec žádné cukry a nemá žádnou kalorickou hodnotu.
Navíc k jejímu trávení naše tělo nemusí vylučovat žádný inzulin, a to je důvod, proč je tak populární mezi diabetiky. Údajně také snižuje chuť na alkohol a cigarety, podporuje hojení ran a pomáhá předcházet zubnímu kazu.
Stévii koupíte jako sypký prášek i jako tabletky a dražé. Použít ji můžete kdekoliv místo cukru.
Hnědý cukr
Vzniká během výroby bílého cukru – v jednu chvíli se prostě proces čištění (kdy se zbarvuje hnědě zbarvené melasy) zastaví. Podle toho, v jaké fázi výroby se tak stalo, má cukr různé zbarvení.
Na rozdíl od bílého cukru ještě obsahuje určité procento minerálů, aminokyselin a vitaminů. Není jich ale tolik, aby při běžné spotřebě nějak významně přispěly k našemu zdraví.
Hnědý cukr má příjemnou karamelovou chuť, pro kterou se s oblibou používá při pečení drobného cukroví, na oslazení kávy nebo třeba do koktejlů. „Zdravě“ sladit lze také melasou, sladem či sirupem z agáve.
.