Chuťovka k odpolední kávě, ale klidně také k jogurtu na snídani.
Ingredience: na 15 bochánků
Těsto:
125 ml vody
125 ml mléka (tučné nebo polotučné)
špetka soli
25 g cukru krupice
100 g másla
170 g hladké mouky
4 vejce
190 g zakysané smetany
Navrch:
čerstvé jahody, borůvky a rybíz
Postup:
Troubu předehřejte na 180 °C. Vodu s mlékem dejte do hrnce, přidejte sůl, cukr a máslo a přiveďte k varu. Stáhněte ze sporáku, vsypte prosátou mouku a promíchejte do hladka. Vraťte na sporák, snižte teplotu a míchejte, dokud těsto není hladké a nelepí se.
Odpalujte asi 3 min. Pak nechte vychladnout. Do vlažné hmoty přidávejte po částech vejce, vždy dobře zapracujte, než přidáte další. Můžete použít ruční šlehač nebo robot.
Těsto vytvarujte pomocí zdobícího sáčku a dejte péct asi na 30 min. Po vychladnutí dejte doprostřed pod ovoce lžíci zakysané smetany, do které přidejte špetku cukru nebo sirupu z agáve. Ozdobte ovocem a mátou.
Doba přípravy: 50 min
Cena za 1 porci: 15 Kč