Asijská tradiční medicína je ve světě velice populární a řada léčivých rostlin a plodů, které používá, se začíná využívat i u nás. Mezi ně patří i plody kustovnice.
Drobné červené bobule mají své místo v medicíně tibetské, čínské, japonské i korejské. Podle léčitelů zlepšují obranyschopnost, zvyšují potenci, zpomalují stárnutí a přispívají k vyšší vitalitě.
Dají se využít k posílení plic a ledvin, pro zlepšení funkce jater a k celkovému zlepšení kondice.
Kustovnice vzbudila i pozornost vědců. Potvrdilo se, že tyto bobule obsahují velké množství antioxidantů, mají protinádorové účinky, působí protizánětlivě a prospívají oběhovému systému.
Sušené bobule kustovnice seženete v lékárnách, obchodech se zdravou výživou a dnes už i v mnoha velkých supermarketech. Mohou se jíst jen tak, dát si jich můžete menší hrst denně.
Jak je užívat?
Pro zlepšení celkové vitality si připravte čaj ze tří lžiček goji. Smíchejte je se 750 ml vody a přiveďte k varu. Vařte tři minuty a poté sceďte.
Tento lahodný čaj pijte teplý i studený, po malých doušcích. Poslední šálek si dejte nejpozději tři hodiny před spaním, protože kustovnice má povzbuzující účinky. Užijete si tak ničím nerušený spánek.
Ty bobule vypadaj fakt zajímavě! Musím je zkusit, třeba mi zlepší kondici, co říkáte? Jo a ten čaj zní lahodně, ideál po náročným dni!
O bobulách kustovnice sem četla už dřív a říkala sem si, že to zní zajímavě. Jde to přidat třeba do svačinek, což je super nápad pro rodinku.
Kustovnice mě opravdu zaujala, hlavně kvůli těm účinkům zpomalujícím stárnutí a zlepšujícím vitalitu. Určitě ji vyzkouším ve svých smoothies, kdo by nechtěl vypadat a cítit se lépe?