Jakou přílohu si Chorvaté k masu nebo rybám dopřávají nejčastěji? Právě brambory s mangoldem.
Suroviny:
500 g brambor
500 g mangoldu
6 stroužků česneku
5 lžic olivového leje
čerstvě namletý pepř
sůl
Postup:
Brambory omyjte a oloupejte. Následně je nakrájejte na přibližně dva až tři centimetry velké kostičky.
Ty poté uvařte v osolené vodě doměkka. Zabere vám to mnohem méně času, než kdybyste vařili brambory vcelku nebo třeba na čtvrtky.
Uvařené brambory sceďte a nechte je chvilku vychladnout. Mangold je nutné nejprve zbavit tuhých košťálů. Listy natrhejte na větší kusy.
Ve větší pánvi si rozehřejte olivový olej a nechte na něm rozvonět na plátky nakrájený česnek. Jakmile zesklovatí, přidejte do pánve také uvařené brambory. Za stálého míchání je orestujte dozlatova.
V poslední fázi přidejte natrhaný mangold a lehce promíchejte. Vše dochuťte solí a čerstvě drceným pepřem. Případně můžete brambory lehce pokapat citronovou šťávou.