Nadýchaná bílková roláda je lehký a elegantní dezert, který využije přebytečné bílky a potěší svou jemností.
Ingredience:
● 6 bílků
● 150 g cukru krupice
● 50 g hladké mouky
● 1 lžička kukuřičného škrobu
● špetka soli
● 250 ml smetany ke šlehání
● 1 lžíce moučkového cukru
● 1 lžička vanilkového extraktu
● ovoce dle chuti (jahody, maliny…)
Postup:
Bílky se špetkou soli vyšlehejte do polotuhého sněhu. Postupně přidávejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne pevný lesklý sníh. Zlehka vmíchejte mouku a škrob. Těsto rozetřete na plech s pečicím papírem a pečte při 170 °C přibližně 15 minut.
Po upečení srolujte s utěrkou a nechte vychladnout. Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem a vanilkou. Náplň natřete na vychladlý plát, přidejte ovoce, zarolujte a dejte vychladit. Podávejte rozkrájené na tenké, asi 2 cm široké plátky.
Příprava: 70 min
Cena: 80 Kč
Článek mě fakt nalákal, musím to zkusit. Roláda vypadá tak lehce a nadýchaně, že by se jen tak rozplývala na jazyku. Už se nemůžu dočkat, až to upeču!
Tahle roláda vypadá fakt bombasticky, a ještě je poměrně levná na přípravu! Už se těším, až ji vyzkouším na příští rodinné oslavě.
Bílková roláda s jemným krémem je opravdu elegantní! Mám ráda dezerty, co vypadají krásně na fotce, a tenhle se mi určitě bude dobře fotit. Děkuji za inspiraci!
Tak tahle roláda vypadá fakt úžasně, asi si ji v neděli zkusím udělat. Jenom si říkám, jestli by tam šla dát nějaká jiná náplň? Jen jogurt nebo tvaroh, třeba?
No tak tohle vypadá skvěle! Už dlouho jsem hledala recept, kam využít ty přebytečné bílky, co mi zůstávají po pečení. Tohle určitě vyzkouším, děkuji za tip!