V Itálii mají mnoho podob. Každá italská rodina je vaří podle sebe. My vám představíme boloňské špagety ve své nejtypičtější podobě.
Ingredience:
1 balení špaget
1 velká cibule
3 lžíce olivového či jiného rostlinného oleje
500 g hovězího mletého masa
3 stroužky česneku
1 mrkev
850 g konzervovaných rajčat
1 lžička cukru
hrst čerstvé bazalky
120 g strouhaného sýru (nejlépe parmazán, ale můžete použít i levnější variantu grana padano či například eidam)
sůl, pepř
Postup:
Mrkev omyjte, oloupejte a nakrájejte na malé kostičky, cibuli si taktéž nakrájejte na menší kostičky. Špagety si uvařte podle návodu na obalu. Místo špaget lze použít i jiný druh těstovin.
Rozpalte si olej v hlubší pánvi a přidejte na ni mleté maso. Rovnou můžete do pánve dát i nakrájenou cibuli a mrkev. Směs míchejte zhruba pět až sedm minut, dokud nebude hovězí maso dobře orestované.
Nyní přidejte konzervovaná rajčata, případně pouze rajčatový protllak. Prolisujte si do pánve také všechny stroužky česneku. Pokrm vařte pod pokličkou dalších deset minut.
Těsně před podáváním boloňskou omáčkou dochuťte trochou cukru, solí a pepřem. Na talíř si připravte jednu porci špaget, na ni přidejte jednu až dvě naběračky boloňské omáčky a bohatě ji posypejte nastrouhaným sýrem.
Celý pokrm pak dozdobte lístky čerstvé bazalky. Tu ovšem můžete také nasekanou přidat i do hotové omáčky, teprve pak dostane tu správnou italskou chuť.
Jak ještě pokrm vylepšit?
Z mletého hovězího masa, do něhož přidáte nasekanou petrželku, prolisovaný česnek, sůl a pepř, si vytvořte kuličky o průměru zhruba dva centimetry a zprudka je orestujte na oleji. Jakmile budou hotové, můžete je přidat do boloňské omáčky.