Studené omáčky jsou skvělým doplňkem ke všem grilovaným masům, ale i k drůbeži, hamburgerům, dokonce i k čerstvé zelenině a těstovinám.
Přesvědčete se, že připravit chuťově efektní omáčky není vůbec nic složitého, za to na stole udělají velkou parádu.
Omáčka z dijonské hořčice
Tato omáčka je obzvlášť vhodná ke grilovanému jehněčímu hřbetu a drůbeži, speciálně je vynikající ke krůtě.
Suroviny na 4 porce: 80 g dijonské hořčice, 3 lžíce žervé nebo zakysané smetany, 70 ml smetany, 150 ml mléka, 30 ml aceta balsamica, 30 ml olivového oleje extra virgin, sůl, pepř Postup: Dijonskou hořčici vmícháme do žervé a postupně do směsi zašleháme ostatní suroviny Dochutíme podle potřeby pepřem a solí. Omáčku necháme před podáváním vychladit.
Během této doby se zároveň také odleží, což je důležité pro dostatečné propojení všech chutí. Pokud třeba grilujete vepřové nebo hovězí maso a nepodáváte ho s touto omáčkou, pak o mnoho přicházíte.
Omáčka z ovčího sýra
Pikantní a zajímavá omáčka se hodí k syrové zelenině, ale i k těstovinám.
Suroviny pro 4 osoby: 100 g ovčího sýra, 2 lžíce olivového oleje, ½ lžičky bílého vinného octa, bílý pepř, 1 stroužek česneku, 125 ml sladké smetany, 1 lžíce kaparů, 1 malá nakládaná okurka, 5 černých olivového
Postup: Sýr vložíme do mísy a rozdrtíme vidličkou. Přidáme olej, ocet, trochu pepře a smícháme dohladka. Česnek oloupeme, prolisujeme a přimícháme do sýrového krému. Ušleháme smetanu. Kapary, okurky a vypeckované olivy nasekáme nadrobno. Smetanu a ostatní pokrájené přísady nakonec vmícháme do sýrové omáčky.
Bylinková omáčka
Omáčka s bylinkami je o poznání jemnější a chutná k přírodně upraveným rybám a bílým masům.
Suroviny pro 4 osoby: 3 sardinky, 1 lžíce kaparů, 10 zelených oliv, 150 g přírodního jogurtu, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 lžíce citronové šťávy, , sůl, mletý černý pepř, po ½ svazku petrželky,pažitky a kopru, 1 stroužek česneku
Postup: Sardinky opláchneme studenou vodou a osušíme. Olivy vypeckujeme a společně se sardinkami a kapary je najemno nasekáme. Jogurt smícháme dohladka s hořčicí a citronovou šťávou. Podle chuti osolíme a opepříme.
Bylinky opláchneme a osušíme. Nakrájené je společně s prolisovaným česnekem, sardinkami, olivami a kapary vmícháme do jogurtového základu.