Odborníci na výživu varují, že každý třetí z nás trpí nedostatkem hořčíku. Přijímáme ho asi o 20 procent méně, než je doporučená denní dávka.
Bez hořčíku hrozí srdeční potíže, křeče, komplikace diabetu i nespavost. Jeho správná hladina hraje roli i při funkci svalů a hustotě kostí.
Trpí tělo i duše
Že máte nedostatek hořčíku, poznáte snadno:
projevuje se zvýšenou únavou, nestabilním srdečním rytmem, svalovými křečemi (zejména v lýtkách), nedostatečnou citlivostí rukou a nohou, závratěmi, bolestmi hlavy, nevolností, zvracením a střevními či žaludečními křečemi.
Zbystřit musí ženy
Přibližně 60 % hořčíkových zásob v těle je vázáné v kostech. Nedostatek prvku se tedy projevuje jejich řídnutím, nižší odolností v případě úrazu a zvýšeným rizikem vzniku osteoporózy.
Proto by si měly zvláště ženy po 40. roce života přísun tohoto minerálu pečlivě hlídat. Zvýšený příjem hořčíku se doporučuje také těhotným a kojícím, je totiž důležitý pro vývoj plodu i pro zdraví maminky. Nezapomínejte na něj ani během diet postavených na nepříliš pestrém jídelníčku.
Dopřejte si kakao a banány
Jednou z cest, jak se před projevy nedostatku hořčíku chránit, je pravidelné každodenní pití přírodní minerální vody bohaté na hořčík. Najdete ho i v řadě potravin – v brokolici, avokádu, syrovém špenátu a další zelené zelenině.
Rozhodně se nevyhýbejte luštěninám a sóje. Z ovoce je nejlepší ananas, datle a banány. Vhodná jsou semínka, klíčky a ořechy, z těch nejvíce hořčíku dodají para ořechy a mandle. Nezanedbatelným zdrojem jsou také kakao, mák, jáhly, tofu nebo jogurty.