Suroviny:
Na těsto:
400 g vařených batátů
400 g polohrubé mouky
200 g másla
100 g cukru krupice
3 vejce
1 prášek do pečiva
špetka soli
Na náplň:
500 g tvarohu
200 g borůvek
100 g cukru krupice
1 sáček vanilkového pudinku
3 žloutky
Postup:
Batáty oloupejte a nastrouhejte nahrubo. V míse je smíchejte s cukrem, vejci, máslem, práškem do pečiva a prosetou moukou. Vše vypracujte ve vláčné těsto. Mělo by být hutné, ne však vyloženě tuhé, ale ani tekuté. Těsto dejte odpočinout do lednice a mezitím si připravte náplň.
Smíchejte tvaroh, pudink, žloutky, cukr, šťávu a vše pečlivě promíchejte. Nechte chviličku odpočinout a dochuťte podle potřeby. Menší pečicí formu vymažte máslem a vysypte moukou.
Do formy překlopte vychlazené těsto a rukama navlhčenýma ve studené vodě těsto pečlivě vytáhněte a vyhlaďte až k okrajům. Dejte si pozor, aby těsto bylo rovnoměrně rozprostřené a všude stejně široké.
Na těsto naneste tvarohový krém a na něj nasypte ovoce. Koláč vložte do vyhřáté trouby a pečte při 160 °C asi 35–40 minut. Po upečení nechte koláč alespoň 30 minut vychladnout.
Tip!
Batáty jsou nejen chutné, ale také zdravé. Víte, že existují i fialové a bílé odrůdy plné vitaminů?