Suroviny:
Na zálivku:
4 lžíce mandarinkové šťávy
1 lžíce olivového oleje
½ lžičky dijonské hořčice
1 lžíce bílého vinného octa
mletý pepř
sůl
Na salát:
natrhané listy kapustových listů
1 lžíce vyloupaných slunečnicových semínek
3 cherry rajčátka (červená i žlutá)
3 mandarinky
Postup:
V malé misce smícháme všechny přísady do zálivky. Do větší mísy nasypeme natrhané lístky kapusty, ze kterých jsme předtím odstranili silnější žebra.
Zalijeme je zálivkou a dobře promícháme. Necháme kapustu marinovat asi 10 minut za občasného promíchání a teprve po této době přidáme postupně slunečnicová semínka, pokrájená cherry rajčátka a kompotové mandarinky. Znovu důkladně zamícháme a salát rozdělíme do dvou porcí.
2 porce
snadné
do 30 min
TIP:
Salát s cherry rajčátky, kapustou a mandarinkami je plný vitamínů. Může to být opravdu lehká večeře, nebo jen dokonalá příloha k jinému jídlu.
Ochutnejte i zimní marmeládu
Dříve než se s námi zima definitivně rozloučí, zkuste využít nabídky zimního ovoce a vyzkoušejte recept na netradiční marmeládu z mandarinek a kiwi. Cca 8 kusů kiwi oloupeme a pokrájíme na menší kousky.
Poté 8 – 12 mandarinek oloupeme a měsíčky zbavíme blanek, aby marmeláda nezhořkla.
Ovoce rozmixujeme, přidáme med a BIO třtinový želírovací cukr 3:1 a důkladně promícháme. Směs za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3–5 minut. Hotovou marmeládou plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Skleničky skladujeme na suchém, chladném a tmavém místě.