Domácí barbecue (grilovací) omáčka je naprosto skvělá a dá se použít jako přílohový dip k masům, ale i jako marináda, do které maso naložíte.
Potřebujete:
✿ 250 g rajčatové pyré
✿ 1–2 lžíce oleje
✿ 1 červenou cibuli
✿ 2 stroužky česneku
✿ 1 lžíci jablečného octa
✿ ½ lžičky skořice
✿ 1 lžičku hořčice
✿ 2 lžíce medu
✿ 2 lžíce sójové omáčky
✿ sůl, pepř
✿ mleté chilli
1. Cibuli nasekejte najemno, česnek prolisujte. Na rozpáleném oleji zpěňte cibuli, pak přidejte česnek a minutu restujte. Pak přidejte rajčatové pyré, citronovou šťávu, med, hořčici, skořici, jablečný ocet, sůl, pepř a chilli.
2. Zahřejte a vlijte do základu sójovou omáčku až směs získá tmavě červenou barvu. Na mírném ohni ji pak zahřívejte asi 15 minut, dokud nezhoustne, a odstavte
3. Hotovou omáčku ještě případně dochuťte octem a medem, a pokud ji chcete mít bez kousků, přeceďte ji přes sítko do sklenice nebo misky a nechte vychladnout.