Suroviny:
Na korpus:
270 g karamelových sušenek
100 g másla
50 g čokolády plus lžíce másla
Na náplň:
1 plechovka kondenzovaného mléka
5 banánů
300 ml 33% smetany
kakao nebo skořice
Postup:
Nejdřív si udělejte karamel. Plechovku s mlékem vložte do hrnce s vodou tak, aby byla ponořená asi 3 cm pod úrovní hladiny.

Vařte zvolna 2 hodiny pod pokličkou, kontrolujte zda je nad ní stále dostatek vody. Výsledkem bude zkaramelizované mléko. Nechte ho zchladnout, plechovku otevřete v okamžiku, kdy bude obsah vlažný.
Karamel musí být vláčný a téct, takže ho nenechte zcela vychladnout. Na korpus rozmxujte karamelové sušenky. Přidejte rozpuštěné vlažné máslo a mixujte, dokud nevznikne hmota, která vypadá jako vlhký písek.
Natlačte ji do formy, na jejíž dno jste dali pečicí papír. Korpus můžete předpéct 10 minut v troubě vyhřáté na 170 °C, ale je-li hmota kompaktní, stačí ho vychladit 30 minut v chladničce.
Mezitím si rozehřejte čokoládu s máslem a dno připraveného korpusu namažte. Opět dejte do chladu. Banány nakrájejte na kolečka. Rozložte je těsně vedle sebe na celou plochu koláče.
Potom nalijte na banány vlažný karamel a nechte 20 minut chladit. Ušlehejte smetanu a navrstvěte ji na koláč tak, aby vytvořila šlehačkové pusinky. Povrch poprašte kakaem nebo skořicí. Hodí se i čokoládové hoblinky.
Tenhle koláč nemá zase tak dlouhou historii, vytvořil ho šéfkuchař a majitel restaurace The Hungry Monk ve východním Sussexu v 70. letech minulého století. Díky jednoduchosti a dokonalé chuti měl velký úspěch a rychle získal fanoušky po celém světě.
Tento recept je přesně to, co potřebuji na příjemnou odpolední pochoutku! Kombinace banánů a karamelu mě nadchla.
No ja jsem myslela, že už sem videla všetko, ale tohle fakt vipadá skvěle! Určitě zkusím, banány mám rada.
Tento banánový koláč vypadá jako něco, co bych si ráda připravila na víkend! Miluji recepty, které jsou rychlé a jednoduché. Díky moc za tip!
Jé, to zní lahodně! Už jsem slyšela, že banány v koláči jsou skvělé, a tohle vypadá fakt jednoduše na přípravu. Určitě zkusím, díky za recept!