Suroviny:
2 banány
1 vejce
100 g mouky
1 lžička prášku do pečiva
50 ml mléka
1 lžíce oleje
Na karamel:
100 g cukru
50 ml vody
60 ml smetany ke šlehání
40 g másla
1/2 lžičky soli
Postup:
Nejprve si připravte karamel. Do rendlíku nasypejte cukr a zalijte ho vodou. Na středním plameni směs zahřívejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Plamen stáhněte na nízký stupeň a karamel nechte probublávat až do doby, kdy ztmavne na jantarovou barvu.
V té chvíli do něho po částech nalijte smetanu a dobře promíchejte. Stáhněte karamel z plotny, přidejte sůl a na kostičky nakrájené máslo.
Nyní si připravte lívance. Banány rozmixujte tyčovým mixérem na hladkou kaši. Přidejte vejce a mléko a postupně přisypávejte prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem. Těsto by mělo mít hustší konzistenci. Lívanečník lehce vymažte olejem.
Klasický slunečnicový olej můžete nahradit kokosovým, lívance tak získají neobvyklý šmrnc. Smažte po obou stranách dozlatova a podávejte přelité slaným karamelem.
Tip!
Pro ještě lepší chuť přidejte do těsta perníkové koření.