Protože platí, že nejlepší léčbou je prevence, posilněte svoji imunitu ještě předtím, než nemoc vypukne.
Nachlazení, chřipka nebo angína nás mohou potrápit v zimě stejně jako na jaře. Naštěstí však nejsme proti těmto neduhům tak úplně bezbranní. Po jakých zbraních můžete sáhnout?
Šípkový čaj
Zářivě červené plody jsou plné vitaminu C, A a dalších cenných živin. Nejjednodušší je uvařit si šípkový čaj, ať už z čerstvých, nebo sušených plodů.
Příprava je snadná, asi 20 šípků rozdrťte lžičkou nebo paličkou, zalijte 500 ml studené vody a povařte.
Pokud chcete, aby byl čaj ještě účinnější, nechte ho přes noc louhovat a povařte až druhý den. Po odstavení přidejte med, můžete do něj kápnout i trochu citronové šťávy.
Jeřabinový sirup
Jeřabiny posilují imunitu a pomáhají při onemocněních močového měchýře.Čerstvým plodům se však vyhněte, mohli byste si přivodit nevolnost. Lepší je sirup.
Jeřabiny očistěte a umyjte. Potom je odšťavněte a tekutinu slijte. Smíchejte ji s ovocným cukrem v poměru 1 : 1.
Pak pomalu vařte, dokud směs nezhoustne a sirup nebude mít tu správnou konzistenci. Hotový sirup nalijte do sklenic, uzavřete, otočte dnem vzhůru a dejte vychladnout. Užívejte lžičku denně.