Tento moučník je takový symbol domova. Jsou desítky receptů na jeho přípravu. Vylepšete ho šťavnatým ovocem podle chuti. Zkuste i třešně nebo meruňky.
Ingredience na na 1 bábovku:
● 300 g hladké mouky
● 150 g moučkového cukru
● 1 vanilkový cuk
● 4 vejce
● 1 lžička nastrouhané citronové kůry
● 1 prášek do pečiva
● 250 ml smetany na šlehání
● máslo na vymazání
● mouka na vysypání formy
● hrst jahod
Postup:
Do mísy vyklepněte vejce, přidejte moučkový i vanilkový cukr a ušlehejte do světlé a nadýchané pěny. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a citronovou kůru. Přilejte do těsta smetanu a ušlehejte hladké těsto.
Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Na vysypání formy můžete použít i kokos nebo strouhanku. Přilejte těsto, přidejte navrch celé jahody a bábovku vložte do trouby předehřáté na 180 0C. Pečte přibližně 50 min.
Ke konci pečení můžete zapíchnout do těsta špejli. Pokud ji vytáhnete suchou, bábovka je hotová. Pokud na ní ulpívá těsto, nechte ji ještě chvilku péct. Po upečení ji můžete přelít rozmixovanými jahodami smíchanými s moučkovým cukrem.
Příprava: 60 min
Cena za 1 porci: 90 Kč
Super článek! Už se těším, až to vyzkouším. Bábovka + sport = dokonalý relax po tréninku. Teda pokud si to moc nepřeženu s porcemi. 😀
Fascinující, jak se taková klasika jako bábovka dá variabilně přizpůsobit. Recept je jasně napsaný a proporcionálně vyvážený, s radostí vyzkouším.
Recept vypadá dobře, musím zkusit. Obvykle dávám do těsta jenom jablka, ale jahody nebo meruňky by mohly bejt fakt fajn změna. Díky za tip!