Do zlatova upečené šunkofleky s křupavou sýrovou krustou jsou oblíbenou českou klasikou.
Suroviny na 4 porce
– 350 g těstovin (kolínka) – 1 lžíce olivového oleje – 1 lžíce sádla – 1 cibule – 200 g moravského uzeného masa – 100 g čabajky – 100 g točeného salámu – 100 g slaniny – 150 g eidamu – sůl, pepř – tuk na vymazání formy – 5 vajec
Postup
1. Kolínka uvařte v osolené vodě. Sceďte, vmíchejte lžíci olivového oleje, aby se nelepily, a nechte vychladnout.
2. Na pánvi rozpusťte sádlo a krátce na něm orestujte cibuli pokrájenou na kostičky. Moravské uzené, čabajku a točený salám nakrájejte na tenká kolečka nebo kostičky. Slaninu pokrájejte na proužky, sýr nastrouhejte na struhadle nahrubo.
3. Pokrájené uzeniny smíchejte s orestovanou cibulkou a pak promíchejte s těstovinami. Osolte a opepřete. Směs dejte do zapékací formy vymazané tukem. Posypte nastrouhaným sýrem a přelijte rozšlehanými vejci.
Pečte zakryté v rozehřáté troubě na 180 ºC asi 20 minut. Pak odkryjte a pečte do zlatavé kůrky asi 15 minut.