Pokud chcete připravit zdravější variantu, zkuste špaldovou mouku, která obsahuje méně lepku. Vánočka bude trochu drobivější, ale bude mít jemně oříškovou chuť. Špaldová mouka obsahuje méně lepku než klasická pšeničná.
Ingredience na 1 vánočku:
● 350 g hladké mouky
● 150 ml mléka
● ½ kostky droždí
● 80 g rozpuštěného vlažného másla
● 70 g cukru krupice
● 2 lžíce rozinek
● 2 lžíce brusinek
● plátky mandlí na zdobení
● 1 vejce
● semínka z ½ vanilkového lusku
● 1 lžička citronové kůry
● vejce na potření
Postup:
Do vlažného mléka přidejte trošku mouky, cukru a rozdrobené droždí. Mezitím prosejte do mísy mouku, přidejte vejce, máslo, cukr, citronovou kůru, semínka vanilkového lusku a pak přidejte kvásek.
Vše důkladně propracujte, aby vzniklo hladké těsto. Vmíchejte do něho rozinky, brusinky a ještě jednou propracujte. Těsto nechte kynout přibližně 60 minut na teplém místě.
Pak z něho upleťte vánočku, potřete ji vejcem a posypte plátky mandlí nebo nasekanými ořechy. Vánočku pečte asi 40 min v troubě předehřáté na 180 °C.
Příprava: 130 min
Cena za vánočku: 150 Kč
Zajímala jsem se o špaldovou mouku už dřív, tohle je skvělý nápad. Už se těším, až to vyzkouším doma!