Suroviny:
500 g polohrubé mouky
500 ml mléka
1 balení droždí
100 g moučkového cukru
2 vejce
½ lžičky soli
1 lžíce krupicového cukru
150 g másla
50 g sádla
Na náplň:
300 g mletého máku
4 lžíce cukru
300 ml mléka
40 ml rumu
Postup:
Z teplého mléka, krupicového cukru, lžíce mouky a rozdrobeného droždí umíchejte kvásek a nechte vykynout. Zbylou mouku promíchejte s vejci, solí, cukrem a kváskem.
Přilijte rozpuštěné máslo a sádlo, vytvořte hladké těsto, poprašte ho moukou a nechte vykynout. Do teplého mléka nasypejte mletý mák a krupicový cukr a za stálého míchání přiveďte směs k varu.
Nechte ji asi 10 minut probublávat a do vychladlé pak přimíchejte rum. Vykynuté těsto rozválejte na velký obdélník, potřete ho makovou náplní a zarolujte.
Vložte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě asi 20 minut kynout. Vykynutý závin potřete rozšlehaným vejcem, vložte ho do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 35 minut dozlatova.
Tip!
Do makové náplně můžete přimíchat trochu povidel.
Makový závin je mým oblíbeným dezertem. Ráda bych přidala víc kreativní náplně, třeba trochu skořice nebo vanilkového extraktu. Ale určitě zkusím přesně podle článku!
Tak zrovna dneska jsem přemýšlela, co doma upéct a narazila na tenhle recept. Makový závin jsem ještě nezkoušela, ale mám ráda mák, tak uvidím. Určitě doplním povidla!
Makový závin od babičky je prostě klasika. Moc ráda bych to zkusila, i když mi pečení moc nejde. Co myslíte, jde tam dát nějaké ovoce místo rumu?