Kynuté záviny s mákem a ořechy jsou velmi chutné a oblíbené. Čerstvé vydrží i do druhého dne.
Suroviny na 1 závin
– 200 ml mléka – 20 g droždí – 400 g hladké mouky – 100 g celozrnné pšeničné mouky – strouhaná kůra z 1/2 citronu – 80 g krupicového cukru – 100 g másla – 1 vejce – špetka soli – rozpuštěné máslo na potření
Na náplň
– 150 ml mléka – 150 g mletého máku – 4 lžíce krupicového cukru – 2 lžíce strouhaných vlašských ořechů – 2 lžíce rumu
Postup
1. Ve vlažném mléce rozpusťte droždí a nechte asi 15 minut vzejít kvásek.
2. Ve velké, hluboké míse smíchejte obě mouky s nastrouhanou citronovou kůrou. Přidejte cukr, rozpuštěné máslo, vejce a špetku soli. Promíchejte a doprostřed vlijte kvásek. Zadělejte klasické kynuté těsto a nechte ho asi 45 minut na teplém místě kynout.
3. Mezitím si připravte náplň. Mák zalijte horkým mlékem, přidejte zbylé ingredience, důkladně zamíchejte a nechte vychladnout.
4. Vykynuté těsto ještě jednou propracujte a potom jej vyválejte na pomoučeném vále na plát o velikosti asi 30 x 40 cm. Potřete ho nádivkou a z užší strany srolujte. Pak ho podélně rozřízněte na dvě části.
Oba kusy plněného těsta sviňte a položte těstovou stranou dolů na plech vymazaný máslem. Přikryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout.
5. Závin potřete rozpuštěným máslem a dejte péct do trouby rozehřáté na 200 ºC asi na 35 minut. Párátkem vyzkoušejte, zda je závin propečený a nechte ho dojít ještě 10 minut ve vypnuté troubě.