Výborný kynutý závin bohatě plněný makovou náplní s čokoládou.
Příprava: 65 minut + 1 hod kynutí
Náročnost: ***
Cena za porci: 13 Kč
Suroviny na 10 porcí
Na těsto
– 250 g hladké mouky
– 250 g polohrubé mouky
– 1 balení vanilkového cukru
– špetka soli
– 25 g kvasnic
– 250 ml vlažného mléka
– 2 žloutky
– 1 vejce
– 120 g másla
Na náplň
– 180 g máku
– 270 ml mléka
– 120 g cukru
– 10 g másla
– 60 g strouhaného perníku
– 20 g čokolády
– ½ lžičky skořice
Postup
1. Do utřeného másla zamíchejte sůl, žloutky, vejce a cukr, třete asi 15 minut. Přidejte kvásek z kvasnic, trochy mléka a špetky cukru. Přidejte zbytek mléka a mouku. Zadělejte těsto a nechte ho kynout.
2. Mák zalijte mlékem a vařte 15 minut. Vmíchejte cukr, máslo, perník, čokoládu a skořici.
3. Těsto vyválejte a pomažte nádivkou. Stočte a přeneste na vymazaný plech. Pečte při 170 ºC asi 30 minut.