Smažené, křupavé ruličky, jež je možné podávat jako předkrm, hlavní chod či jako pochutinu k sledování filmu. Nebudete chtít nic jiného!
Suroviny:
Na kynuté těsto:
300 g mletého vepřového masa
kulatý rýžový papír (8–10 kusů)
75 g rýžových nudlí
2 stroužky česneku
hrst hub – Jidášovo ucho
1 větší mrkev
1 cibule
1 malé vejce
sůl, pepř
Krok za krokem:
1. Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek utřete. Pokud máte sušené houby, namočte je do vody, poté nakrájejte. Mrkev nastrouhejte nahrubo. Nudle vhoďte do vroucí vody a vařte cca 3 minuty. Po této době budou napůl uvařené, ale stále spíš tuhé.
Nudle sceďte přes cedník. Poté je propláchněte studenou vodou, aby se zastavil proces vaření.
2. Připravte si větší mísu, vložte do ní nudle, maso a zeleninu, osolte a opepřete. Smíchejte ingredience dohromady, aby se vše propojilo, nejlépe ručně. Nakonec přidejte vejce a znovu promíchejte.
3. Připravte si velký, hlubší talíř, naplňte ho vodou a v něm namáčejte rýžové papíry těsně před naplněním směsí a balením. Rýžový papír vložte do talíře s vodou a 8 sekund ho jemně máchejte. Papír povolí, a bude možné ho ohýbat a rolovat. Zabalené závitky si položte na čistý tác.
4. Připravte si hrstičku náplně a položte ji ve tvaru válečku podélně do spodní části papíru, přehněte konce dovnitř a zarolujte.
5. Počínejte si opatrně, papír se snadno protrhne. Hotový závitek odložte na tác. Skládejte závitky tak, aby se na tácu nedotýkaly, mohly by se k sobě přilepit.
6. Rozehřejte v pánvi nebo ve fritovacím hrnci vyšší vrstvu oleje a postupně v něm osmažte připravené závitky dozlatova.
Rybí omáčka k závitkům
K dochucení asijských polévek, salátů, dipů i smažených jídel, tam všude se rybí omáčka používá. Obsahuje ji i základní vietnamská omáčka Nuoc Cham, která se podává právě ke smaženým i čerstvým závitkům.
Nezaměnitelnou vůni, která mnohdy hraničí s nesnesitelností, získává omáčka fermentací ryb a korýšů. Ne každému je její aroma příjemné. Doba fermentace se liší kraj od kraje, omáčka však může zrát klidně dva roky v uzavřené nádobě.
Využívány jsou různé druhy ryb. Pravá rybí omáčka se vyrábí pouze z ančoviček. Výsledná omáčka často obsahuje pouze ryby a sůl, některé výrobny přidávají směs bylinek i koření. Pro vylepšení vzhledu omáčky se používá karamel, melasa nebo pražená rýže.
Nuoc Cham:
300 ml vody
100 ml třtinového cukru
100 ml rybí omáčky
125 ml limetkové šťávy
3 stonky citronové trávy
2 stroužky česneku
1/3 mrkve
1/2 chilli papričky
čerstvě namletý černý pepř
Postup:
Palmový cukr (nebo použijte klasický třtinový) naškrábejte nožem a dejte do velkého hmoždíře. Citronovou trávu a oloupaný česnek nasekejte nadrobno a dejte stranou.
Do hmoždíře k cukru vlijte rybí omáčku, šťávu z limetky, čtvrt vody a dříkem od hmoždíře pomalu drťte cukr, ať se hezky rozpustí.
Přidejte česnek i citronovou trávu a pokračujte, až se příjemně rozvoní. Dolijte vodu, opepřete a zamíchejte. Máte hotovo. Nyní rozlijte do misek a podávejte k usmaženým závitkům jako dip.