Cholesterol je třeba držet v rovnováze. Není dobře, když je jeho hladina vysoká, ale neměla by být ani nízká.
Vysoká hladina cholesterolu v krvi je největším strašákovým faktorem nemocí srdce a cév.
Mezi rizikové faktory nepatří jenom jeho zvýšená hladina, ale současně se v těle odehrává proces oxidace, který je způsoben nadměrným stresem, kouřením nebo pobytem ve smogovém prostředí.
Co to je?
Cholesterol je v podstatě tuk. Tělo si své tuky chrání před oxidací antioxidanty, které si umí samo vyrobit. Pokud ne, musíme je do těla dodávat.
Jedním z nejdůležitějších antioxidantů je koenzym Q10, který zasahuje do procesů buněčného energetického mechanismu v mitochondriích.
Bez koenzymu Q10 nedokážou produkovat dostatek energie potřebné k tomu, aby mohly buňky, tělesné tkáně a vnitřní orgány správně fungovat.
Kde najdete koenzym?
Koenzym Q10 je obsažen v sardinkách, makrelách, v sójovém oleji, celozrnných potravinách a ořeších. Obvykle však zdroj koenzymu Q10 nepřichází potravou, tělo si ho vyrábí v játrech z ostatních koenzymů.
Tato schopnost těla se však věkem oslabuje. Proto je mnohem jistější snižovat hladinu cholesterolu stravou, jíst listovou zeleninu, ovoce bohaté na vlákninu a vitaminy.
Zajímavý článek. Přemýšlím, jak bych mohla zařadit více chytrých potravin do svého jídelníčku, abych podpořila produkci koenzymu Q10. Je důležité mít dostatek antioxidantů pro boj s oxidací v těle.
Tak tohle sem fakt nevěděla. To s tím koenzymem Q10 je ful zajímavý. Vždycky sem myslela, že s cholesterolem je to jen o tom nepřežírat se tukama. Ale tady se toho člověk dozví víc. Musím začít jíst víc zeleniny, co.
Četla jsem tento článek a musím říct, že mi to otevřelo oči. Už dlouho se snažím najít způsob, jak si udržet zdraví a tohle je přesně ono. Myslím, že si začnu víc dávat pozor na to, co jím, hlavně s tím cholesterolem.
Mě to fakt zaujalo s tím cholesterolem. Nikdy jsem o tom moc nepřemýšlela, ale teď si myslím, že bych měla. Hlavně to s těma antioxidantama a jak strava může pomoct.