Štítná žláza má zásadní vliv na správné fungování organismu. Nesprávná funkce štítné žlázy může způsobit řadu zdravotních problémů. Vyzkoušejte naše tipy, jak ji udržet zdravou.
Jak poznáte poruchu štítné žlázy? Mezi nejčastější projevy patří únava, spavost, přibírání na váze nebo také zácpa.
Jde o natolik závažné onemocnění, že se její léčba bez lékaře neobejde. Existují ale osvědčené rady, které léčbu štítné žlázy podpoří a přispějí k jejímu správnému fungování.
Potřebujete jód
Máte-li ho nedostatek, správná funkce štítné žlázy je v ohrožení. Proto do svého každodenního jídelníčku zařaďte především mořské ryby, například aljaškou tresku, makrelu a tuňáka.
Velké množství jódu najdete i v mléku a mléčných výrobcích, ve vejcích, švestkách nebo v mořských řasách.
Sirup z česneku a citronu
Každé ráno nalačno užívejte dvě polévkové lžíce česnekovo-citronové medicíny, která podporuje správné fungování štítné žlázy a předchází problémům s ní spojeným.
Připravte si pět velkých omytých citronů a třicet oloupaných stroužků česneku. Citrony pokrájejte na kousky včetně kůry. Česnek nakrájejte na plátky nebo na menší kousky.
Všechno rozmixujte a směs zřeďte litrem vody. Jakmile bude směs hladká, přelijte ji do kastrůlku a přiveďte k varu. Vařte minutu až dvě a nádobu z vařiče odstavte.
Jakmile sirup vychladne, přelijte ho do uzavíratelné skleněné nádoby. Aby vydržel déle, můžete do něj přidat lžičku vysokoprocentního alkoholu. Nádobu skladujte nejlépe v lednici.
Bylinný čaj
Smíchejte 40 g natě karabince evropského, 40 g zběhovce plazivého, 20 g kořene kozlíku lékařského, 15 g kořene lopuchu plstnatého, 15 g listu kopřivy dvoudomé a 10 g kořene lékořice lysé.
Bylinky nasekejte najemno a promíchejte. Dvě polévkové lžíce směsi přelijte půl litrem studené vody. Povařte pět minut a sceďte.
Čaj popíjejte během celého dne po dobu jednoho týdne. Další týden čajovou kúru vynechejte a opakujte zase ob týden.
Tinktura z černé jeřabiny
Jeřabina je ideální bylinkou na srovnání štítné žlázy, avšak nejúčinnější je ve formě tinktury. Vyrobit si ji můžete i sami v pohodlí domova.
Jeden díl černých jeřabin nasypejte do uzavíratelné sklenice a zalijte třemi díly vysokoprocentního alkoholu, nejlépe vodkou.
Sklenici utěsněte a nechte macerovat tři týdny až měsíc při pokojové teplotě. Každý druhý den sklenici protřepejte nebo ji obraťte dnem vzhůru. Jakmile stanovená doba uplyne, tinkturu přeceďte přes jemné plátýnko nebo sítko do nádobky s kapátkem.
Jeřabinovou tinkturu užívejte třikrát denně po dvaceti kapkách nebo dvakrát denně pro třiceti kapkách. Stejný postup dodržte i při přípravě tinktury z karabince evropského, která je také velmi účinná.