Obecně platí, že hůř stravitelné potraviny naše tělo zahřejí a ty lehčí zase spíš ochladí. Při velkých vedrech často saháme po ledové kávě či zmrzlině, abychom ochladili tělo.
Jsou ale jídla a nápoje, které umějí pracovat s naší termoregulací víc v náš prospěch – které to jsou?
Bílý jogurt
Bílý jogurt je stravitelnější než mléko a celkově našemu tělu prospívá. Tím, že je jogurt lehce stravitelný, nemusí naše tělo vynakládat moc energie a nezahřívá se tolik.
Máta
Tato bylinka má výrazné ochlazující účinky, za což vděčíme mentolu. Arabové dobře vědí, proč celé dny popíjejí teplý mátový čaj s cukrem. Mátu můžeme využít také do smoothies nebo salátů.
Syrová zelenina
Čerstvá zelenina je lehce stravitelná. Zejména ta, která obsahuje hodně vody, jako třeba cuketa, salátová okurka, rajčata, ředkvičky nebo všechny druhy salátů.
Zkuste spojit první a druhý bod dohromady, a pochopíte, proč je řeckým hitem salát tzatziki z okurky, jogurtu, česneku, kopru, máty, soli a olivového oleje.
Banán
Spojuje v sobě dva ochlazující faktory. Je lehce stravitelný, a navíc obsahuje draslík a kombinace těchto dvou věcí přispívá k tomu, že nám banán v horkém létě pomáhá cítit se lépe.
Avokádo
Je sice docela kalorické, ale jde o zdravé a lehce stravitelné tuky. Mononenasycené mastné kyseliny navíc odvádějí horkost z těla, proto je toto ovoce (ačkoli chutná spíš jako zelenina) vhodné právě pro letní dny.
Maliny a ostružiny
Toto ovoce je zásadité a vytváří chladivou energii. Kromě toho obsahují hodně vody, což také prospívá ke snížení tělesné teploty.
Chilli a pepř
Hodně kořeněná exotická jídla zvyšují teplotu uvnitř těla, takže se organismus začne automaticky potit, a tím pádem i přirozeně ochlazovat.
A co pít?
Teplý zelený nebo mátový čaj s cukrem – všechny tři složky (cukr, máta, zelený čaj) stahují horkost. Význam má ale i teplota nápoje. Když se blíží teplotě těla (cca 37 °C), je to ideální. Tělu mimo čaje doplňujme také pravidelný přísun vody, která nebude ledová.