Pro naše zdraví je jedním z nejdůležitějších věcí zdravá strava. Základem je přitom pestrost, tedy od každého trochu.
Některé potraviny jsou ovšem pro naše zdraví natolik přínosné, že bychom je měli konzumovat co nejvíce a pravidelně. Tady je sedmička potravin, které mohou nejlépe prospět našemu zdraví a doslova tak člověku prodloužit život.
Jablka
Jsou přímo nabita spoustou užitečných látek, které pomáhají předcházet srdečním onemocněním, vzniku některých nádorů, snižují hladinu cholesterolu, povzbuzují imunitu, pomáhají v prevenci šedého zákalu, podílejí se na udržení zdravých cév, mohou také zmírňovat příznaky alergie a astmatu. Nejvíce prospěšných látek obsahují syrová jablka.
Meruňky
Obsahují velké množství beta-karotenu, který brání poškození organismu agresivními volnými radikály a posiluje imunitní systém. Pomáhají také snižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu.
Čerstvé jsou zdrojem vitaminu C, hodnotnější jsou ovšem sušené meruňky, protože v nich jsou živiny koncentrovanější – jsou tak například výborným zdrojem železa a také draslíku, který pomáhá snižovat krevní tlak a je nezbytný k udržování zdravých nervů a svalů.
Brokolice
Je bohatým zdrojem draslíku (viz.
meruňky), vápníku nezbytného pro výživu kostí, luteinu, jež pomáhá předcházet některým očním chorobám, beta–karotenu, což je silný antioxidant neutralizující volné radikály poškozující buňky, nerozpustné vlákniny, která urychluje průchod potravy zažívacím traktem.
Brokolice také obsahuje vysoké množství dalších látek, které pomáhají chránit organismus proti rakovině.
Česnek
Má antibakteriální účinky díky allicinu, který se uvolňuje při rozmělnění, proto je třeba česnek před tepelnou úpravou nakrájet nebo prolisovat a nechat 10 minut ustát.
Česnek zabraňuje tvorbě krevních sraženin, má protiplísňové, antioxidační a protirakovinné účinky. Bohužel obsahuje také sirné sloučeniny, které se uvolňují do krve a vylučují se dechem a potem.
Fazole
Jsou zdrojem výživné a zdravé bílkoviny, snižují hladinu škodlivého LDL cholesterolu a stabilizují hladinu cukru v krvi – proto jsou velmi vhodné pro diabetiky. Mají velké množství nerozpustné i rozpustné vlákniny, které rychle dodávají pocit sytosti a napomáhají tak snížit a udržet přiměřenou hmotnost.
Ořechy
Především vlašské ořechy obsahují zdravé omega–3 nenasycené mastné kyseliny, které zmírňují artritidu a chrání srdce.
Jsou vynikající zásobárnou energie, bílkovin, vitaminů řady B, vitaminu E a dalších látek, které snižují hladinu cholesterolu a krevní tlak a předcházejí tak riziku mrtvice.
Zejména para ořechy obsahují selen – silný antioxidant pomáhající v obraně proti rakovině a některým očním a srdečním onemocněním.
Houby
Mají velké množství B vitaminů (kromě B12), takže pomáhají při depresích, srdečních chorobách a migrénách. Určité látky v houbách podporují vylučování cholesterolu a snižují tak jeho hladinu.
Díky obsahu selenu pomáhají předcházet vzniku nádorů a oční makulární degeneraci.