Vápník je hlavní součástí kostí a zubů a podílí se i na správném fungování srdce, svalů a nervů.
Zdravý člověk by měl denně přijmout 1000 miligramů vápníku, osoby nad padesát pak nejméně 1200-1300 mg. Nejbohatším potravinovým zdrojem tohoto minerálu jsou mléčné výrobky. Vedle nich ale existuje řada dalších potravin, které dostatek vápníku obsahují.
Mák
Na prvním místě seznamu je mák, který ho má až dvanáctkrát více než mléko. Nudle s mákem či makové koláče se proto doporučují těhotných ženám a lidem trpícím osteoporózou. Například polévková lžíce máku obsahuje 13 % denní doporučené dávky vápníku.
Ryby
Mezi ryby bohaté na vápník patří sardinky a losos. Jedna běžná plechovka sardinek pokryje 35 % denní dávky vápníku, 100 g lososa ho obsahuje 21 %.
Tyto tučné ryby obsahují také vysoce kvalitní bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny, které podporují zdraví vašeho srdce, mozku a pokožky.
Sýry
Z mléčných výrobků mají nejvyšší obsah vápníku tvrdé sýry, mezi nimiž jednoznačně vede parmazán. Ve 100 gramech se ukrývá téměř 1100 mg vápníku – to je přes 80 % denní doporučené dávky.
Následuje ementál (cca 900 mg vápníku na 100 g), gouda a eidam (asi 800 mg vápníku na 100 g).
Čočka a fazole
Fazole a čočka obsahují hodně vlákniny, bílkovin a stopových prvků. Navíc je v nich i hodně železa, kyseliny listové, hořčíku a draslíku. V některých druzích fazolí a čočky najdete také velké množství vápníku.
U nás jsou na tom nejlépe bílé fazole. Něco přes 100 gramů obsahuje 13 % denní dávky. Mandle Mandle (a lískové oříšky) mají nejvíce vápníku ze všech druhů ořechů. Sníte-li 22 kousků mandlí, zajistíte si 8 % doporučené denní dávky vápníku.
Mandle
patří také mezi nejlepší zdroje hořčíku, manganu a vitamínu E. Pomáhají rovněž snižovat krevní tlak a množství tuku v těle.
Syrovátka
Syrovátka je velmi bohatým zdrojem vápníku. V 30 gramech prášku ze syrovátkové bílkoviny se nachází 200 mg vápníku, což představuje skoro 20 % denní dávky. Syrovátková bílkovina navíc pomáhá při hubnutí a upravuje hladinu cukru v krvi.