Vytrhávání mandlí není žádná prevence. Je to velmi radikální řešení, ke kterému se dnes přistupuje jen velmi zřídka. Proč? Protože se dá angína léčit jinak, i s pomocí přírodních produktů.
Krční mandle, které při angíně nejvíc trpí, jsou ukazatelem toho, v jakém stavu se nachází slezina. A proto se nedoporučuje je odstraňovat. Jak si ale s příznaky angíny poradit?
Prozradíme vám pár tipů, které vás zbaví bolesti při polykání, bolesti svalů, kloubů i horečky.
1. Vitamín C je základ
Nedostatek vitamínu C způsobuje nejen sníženou imunitu, ale také únavu, vyčerpání, a sníženou pružnost pokožky. Nejvíce vitamínu C najdete v šípcích. Čaj z čerstvých šípků oslazený lžičkou medu navíc chutná výborně.
Stačí hrst šípků roztlouct v hmoždíři, zalít 600 ml vody, nechat pět minut louhovat a čaj můžete popíjet během celého dne. Nejlepší je samozřejmě horký. Rozmačkané čerstvé šípky můžete zalévat horkou vodou opakovaně. Ideálním zdrojem vitamínu C je taktéž červená paprika či brokolice.
2. Utřený česnek
Skutečně zázračnou potravinu poznáte tak, že vyléčí téměř všechny menší zdravotní neduhy. A to česnek umí. Ať ho budete konzumovat čerstvý nebo například nakládaný v medu či oleji, vždy vám stoprocentně pomůže.
Na agínu se doporučuje česnek konzumovat společně s petrželí. Výborný je například nasucho opečný chléb pomazaný utřeným česnekem s nasekanou petrželí, jemně posolený a popepřený. Jen tento pokrm nekonzumujte před spaním. Bylo by vám těžko.
3. Olej z oregana
Čerstvé nebo sušené oregano nastrouhejte nebo pokrárejte nahrubo a přesypte ho do uzavíratelné sklenice. Bylina by měla tvořit přibližně dvě třetiny sklenice.
Následně oregano zalijte kvalitním rostlinným olejem, nejlépe panenským olivovým nebo například slunečnicovým.
Sklenici utěsněte a postavte ji do hrnce s vodou. Vodu zahřejte a vyčkejte, dokud se nebude vařit. Pak ihned teplotu stáhněte a nechte sklenici ještě chvíli v teplé vodě vařit. Po deseti minutách ji vyjměte a týden ji nechte stát na suchém a teplém místě.
Přeceďte olej do nové uzavíratelné sklenice. Užívejte dvě čajové lžičky denně, nebo oreganový olej přidávejte například do salátů.
4. Bylinné kloktadlo
Dvě lžíce sušeného nebo jednu lžíci čerstvého heřmánku zalijte 200 ml vroucí vody a deset minut louhujte. Následně odvar přeceďte, nechte vychladnout a pak pět minut odvar kloktejte. Stejně postupujte i v případě šalvěje. Opakujte dvakrát denně po dobu jednoho týdne.
5. Rakytníkový sirup
Výborná je i rakytníková šťáva, která nejen skvěle chutná, ale také léčí. Vymačkejte šťávu z přibližně 500 g plodů rakytníku. Zalijte šťávu půl litrem převažené vody a nechte dvě hodiny odstát na chladném místě.
Následně přidejte půl kila cukru a přiveďte šťávu k varu. Vařte 10 a pak sceďte.