Příjemný způsob jak udělat něco pro prevenci kardiovaskulárních chorob a mozkové mrtvice je pravidelně jíst ořechy. A i když obsahují poměrně hodně tuků, nemusíte se jich vzdávat ani, když držíte dietu.
Vlašské, lískové, kešu, pistácie, mandle, makadamové, pekanové … Koupit si u nás můžete spoustu druhů nejrůznějších ořechů. Jsou chutné, nemusíte je už dále nijak upravovat a ještě mají řadu skvělých léčivých účinků.
To samozřejmě platí jen pro ty, kteří, na ořechy nemají alergii. V čem tedy spočívají jejich léčivé účinky?
Jsou zdrojem živin
Ořechy jsou bohatým zdrojem řady živin, obsahují mj. bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vitamín E, hořčík (udržuje buňky zdravé), fosfor, měď, selen. Například v jednom brazilském ořechu najdeme více než 100 % denní doporučené dávky selenu.
Ten příznivě ovlivňuje obranyschopnost organismu, činnost jater, kůže, štítné žlázy, růst a rozmnožování a v těle hraje důležitou úlohu v boji proti volným radikálům (viz následující bod).
Mají spoustu antioxidantů
Určitě často slýcháte slova jako antioxidanty a volné radiály, ale nevíte, co si pod tím představit?
Tak laicky – volné radikály jsou škodlivé látky, které vznikají v našem těle například jako následek stresu, znečištěného životního prostředí či nadměrného slunění a ničí naše buňky, což způsobuje spoustu nejrůznějších chorob.
Aby k tomu nedocházelo, o to se postarají právě antioxidanty, jež volné radikály likvidují. A ořechy jsou antioxidanty doslova nabité.
Podporují hubnutí
Přestože ořechy obsahují poměrně hodně tuků a trochu sacharidů, takže mají dost kalorií, nemusíte se jich vzdávat, když se chcete zbavit nějakého toho kila navíc.
Ukázalo se, že například po mandlích se netloustne, ale naopak hubnutí podporují. Podle některých odborných studií je to tím, že se při trávení nevstřebávají všechny tuky a kalorie z ořechů, ale část se jich bez užitku vyloučí.
Bez problémů je můžete konzumovat i při nízkosacharidových dietách.
Snižují cholesterol
Hlavně mandle a lískové ořechy mají ohromující účinky na hladinu cholesterolu. Pomáhají snížit hladinu tzv. špatného (LDL) cholesterolu v krvi a zvyšovat hladinu toho „dobrého“ (HDL). Ořechy navíc snižují také triglyceridy v krvi. To jsou nebezpečné tuky spojené s vyšším rizikem srdečních onemocnění.
Mírní riziko infarktu a mrtvice
Díky zmíněným příznivým účinkům na hladinu cholesterolu v krvi jsou ořechy výbornou potravinou pro zdraví vašeho srdce.
Mohou podstatně snižovat riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění a mozkové mrtvice. Navíc také zlepšují fungování cév.