Málokde najdete zdravější stravu, než ve středomořské kuchyni. K ní nezbytně patří i hojné používání olivového oleje.
Říkají mu také tekutý zázrak, a je jednou z nejzdravějších surovin na světě. Staletími je prověřeno, že má skvělý vliv nejen na naše zdraví a vzhled, ale zároveň je dobrý na štíhlou linii. Seznamte se s tím, co všechno dokáže.
1. Chrání srdce
Olivový olej nejen chrání před onemocněním srdce a krevního oběhu, ale slouží také jako prevence proti zvýšené hladině cholesterolu, vzniku cukrovky, ale i zácpy a rakoviny tlustého střeva. Má rovněž pozitivní vliv na činnost mozku a pomáhá udržovat koncentraci.
2. Prospívá cévám
Pravidelnou konzumací olivového oleje prospějete také svým cévám. Ty se díky němu nebudou zanášet cholesterolem a sníží se riziko, že se časem ucpou. Ucpání cév neboli trombóza může vést až k infarktu myokardu nebo cévní mozkové mrtvici.
3. Detoxikuje tělo
Mezi zdraví prospěšnými látkami, které olivový olej obsahuje, jsou i velmi účinné antioxidanty. To platí především pro extra panenský olivový olej, který se lisuje zastudena.
Jak známo, antioxidanty chrání organismus před volnými radikály, jež stojí za vznikem mnoha chorob a nemocí. Aby byly vlastnosti olivového oleje účinné, měli byste ho konzumovat 2-4 polévkové lžíce denně.
Na detoxikaci celého těla i na páteř pak mají udivující účinky masáže olivovým olejem smíchaným v poměru 1:1 s medem.
4. Zlepšuje trávení
Olivový olej je skvělé přírodní projímadlo a působí i jako balzám na trávicí potíže. Brání vzniku žaludečních vředů i kamenů a celkově zlepšuje trávicí procesy a podporuje vylučování žluče. Navíc posiluje játra a zlepšuje vylučování škodlivých látek z těla.
5. Urychluje hubnutí
Díky lepšímu trávení jdou s tímto zdravým tukem také lépe dolů nadbytečná kila. Různé lékařské studie prokázaly, že lidé, kteří zařazují do svého jídelníčku olivový olej, jedí méně a snáze si udržují štíhlou linii.
Olivový olej rovněž tlumí chutě na sladké, takže byste ho při redukčním dietním režimu rozhodně neměli opomíjet.