Suroviny:
200 g másla
180 g krupicového cukru
20 g vanilkového cukru nebo vyškrábnutá semínka z 1 vanilkového lusku
1 vejce
400 g hladké mouky
moučkový cukr na poprášení
citronový krém lemon curd
Postup:
Máslo, cukr a vanilkový cukr šlehejte elektrickým šlehačem na pomalé otáčky, jen dokud se nespojí. Nesmí se přešlehat, jinak by sušenky při pečení nedržely tvar.
Zašlehejte vejce, přisypte mouku a rukama vypracujte těsto. Rozdělte ho na 3 bochánky a každý zvlášť zabalte do potravinářské fólie. Dejte chladit do lednice, asi na hodinu, ideálně přes noc.
Troubu předehřejte na 180 °C. Vyndejte jeden bochánek a rozválejte ho na pomoučněném válu na tloušťku zhruba ½ centimetru a vykrajujte dvojice sušenek na slepování – v polovině vajíček vykrojte otvor pro žloutek.
Vajíčka skládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 7–9 minut, dokud okraje nezačnou zlátnout. Stejně zpracujte zbylé dva bochánky těsta.
Z připravené dvojice sušenek tu horní pocukrujte, spodní potřete citronovým krémem, slepte a nechte zaschnout.
Citronový krém můžete koupit nebo si ho udělejte.
Suroviny:
2 velké žloutky
40 ml citronové šťávy
40 g cukru krupice
citronová kůra nebo citronový olej
30 g másla
Postup:
Všechny suroviny kromě másla zahřívejte v páře za občasného míchání do zhoustnutí. Sundejte misku z páry, nechte krém trochu zchladnout a pak zašlehejte máslo. Přendejte do uzavřené sklenice a skladujte v lednici.
Super nápad na pečení, díky za tip! Citronovou příchuť mám ráda, ale přiznám se, že se občas do receptu lajdám s moukou.
Tohle mi přijde jako skvělý recept pro sobotní odpoledne s kamarádkami. Citronový krém mám už vyzkoušený a vypadá dobře!
Hej, ty sušenky vypadaj fakt luxusně! Určitě je zkusím udělat. A co ten citronovej krém, je těžký na přípravu?