Ke svačině tatranka, po obědě dortíček a k televizi rovnou celá bonboniera. Proč mám pořád chuť na sladké? A jak tomu odolat? A právě v čase vánočním, kdy je sladkých lákadel víc než dost! Máme pro vás řešení.
Dát si jednou za čas čokoládu, sušenky či kousek dortu k ukojení chuti na sladké nevadí, důležité je, aby se sladkosti nestaly pravidelnou součástí vašeho jídelníčku. Takže ještě absolvujeme vánoční mlsání a pak bychom měli brzdit.
Za chutí na sladké stojí ve většině případů psychika. Z podstatné části je totiž závislá na serotoninu, hormonů, který odpovídá za regulování nálady, apetitu, tělesné teploty a spánku.
Konzumace sladkého dokáže nárazově prudce zvednout hladinu serotoninu, což je také důvod, proč se po jeho konzumaci cítíte tak dobře.
Pokud jste v depresi, nebo se cítíte vyčerpaní, vaše tělo reaguje tímto konkrétním typem chuti. Chutí na sladké také reaguje organismus na nízkou hladinu krevního cukru. Sladká jídla dokáží krevní cukr pozvednout velmi rychle, i když na velmi krátkou dobu.
Co dělat?
Jde to docela snadno, chce to pevnou vůli ke změně stravovacích návyků. To znamená, že musíte jíst pravidelně přiměřené porce jídla s vysokým obsahem vlákniny a bílkovin. Nemusíte mít denně maso, ale bílkoviny ano.
Zkuste sýry, tvaroh, vejce, tofu, tempeh, seitan a nezapomínejte na ryby. Tučnější ryby, jako jsou losos, sleď nebo makrela, potlačí hlad i chutě všeho druhu na dost dlouho. A nezapomínejte na ovoce a zeleninu.
Pokud si je dáváte ke svačině, měly by být doprovázeny zase bílkovinami – jogurtem, sýry, tvarohem. K tomu přidejte aktivní i pasivní odpočinek a uvidíte, že brzy váš intenzivní pocit chutě na sladké začne mizet.
Takže, co všechno je třeba udělat, abyste odolali chuti na sladké?
1. Pozor na nudu
Nudu neřešte čokoládou. Ta je totiž pro mnoho lidí spojená s pozitivními emocemi a přestavuje prostředek k úniku z každodenního tlaku. Kromě toho je dokonalým spojením cukru a tuku, takže po ní řada lidí sáhne v případě, že se cítí zcela vyčerpáni.
Zejména u žen může být také chuť na čokoládu spojená s nedostatkem hořčíku, mědi a železa. Chuť na čokoládu je proto u žen spojená zejména s premenstruačním syndromem.
Obsahuje totiž látku fenyletylamin, která tlumí projevy úzkosti a napětí a naopak příznivě působí na náladu.
Zároveň je ale bohatá na tuky, což na jedné straně bohužel vede k přibírání na váze, na druhé straně ale přispívá i ke tvorbě endorfinů, jež tělo zaplavuje pocity štěstí. Proto si na jejím mlsání tak rychle vytvoříte závislost.
2. Krátké přestávky a pohyb
Místo toho, abyste sáhla po čokoládě, si najděte nějakou práci, zacvičte si nebo se jděte projít. Nedělejte dlouhé přestávky mezi jídly. Jezte pravidelně a do jídelníčku zařaďte dopolední a odpolední svačinu a chuť na sladké se sníží na polovinu.
Když k tomu ještě budete každou půlhodinku pít sklenici vody či minerálky, po sladkém ani nevzdechnete.
3. Oříšky to jistí
Jediným způsobem, jak ovládnout své choutky na sladké, je zkrotit je ještě dřív, než přijdou. Znamená to konzumovat kvalitní bílkoviny a luštěniny, ořechy, semínka, libové maso, celozrnné obiloviny (celozrnná rýže, pohanky, jáhly, celozrnné pečivo) a zeleninu.
Svou metodu, jak zahnat chuť na sladké nám prozradila čtenářka Hana K. z Liberce: „Já si dávám k snídani třeba banán plus dvě kiwi plus skořici, lžičku medu a mandle. Takto startuji na celý den.
Pokud mi chybí sacharidy zamíchám si med do bílého jogurtu se skořicí a dám si ho jako dezert po obědě.
Taky mrkev hodně zaplaší chutě na sladké.“ Před sladkostmi vás právě může „zachránit“ hrst oříšků. Vláknina, bílkoviny a oleje v nich obsažené vám spolehlivě dokážou dodat potřebnou energii.
4. Zkuste zubní pastu
Nezvladatelnou chuť na sladké můžete oklamat zubní pastou. Je to trik modelek, které si vždy, když na ně přijde touha po laskominách, vyčistí zuby a tím chuťové pohárky na chvíli ukonejší.