Léto je obdobím cuket, tak si je pojďme užít. Připravte si s námi chutný a rychlý pokrm, ke kterému se nejlépe hodí vařené nebo pečené brambory.
Suroviny:
3 střední cukety
500 g mletého masa
1 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce rajčatového protlaku
sůl a pepř
lžička pálivé papriky
dvě lžíce hladké mouky
1 vejce
150 g eidamu (vcelku) nebo balíček plátků
Krok za krokem:
1. Do hrnce dáme dvě lžíce oleje, cibuli nakrájenou na kostičky a lehce osmažíme. Přidáme mleté maso, česnek, protlak, pepř a papriku. Promícháme, chvíli dusíme. Smažíme tak dlouho, dokud se maso nerozpadá na malé kousíčky.
2. Cukety podélně rozpůlíme a vydlabeme dužinu. Použijte nejlépe lžíci. Dáme na plech vyložený pečicím papírem.
3. Dužinu z cuket nakrájíme na kostičky, přidáme k masu a osolíme. Dusíme, až je cuketa poloměkká.
4. Poté přidáme dvě lžíce mouky a promícháme. Asi po 5 minutách vmícháme vejce a naplníme směsí cukety. Pořádně upěchujeme.
5. Posypeme nastrouhaným sýrem nebo poklademe půlkami plátků sýra. A pokud máme masové náplně moc, dáme ji do misky a uložíme do lednice. Poslouží skvěle druhý den třeba jako omáčka k těstovinám.
6. Naplněné cukety pečeme v pekáči (i na plechu − záleží na množství) pokapaném olejem, asi 30−40 minut na 200 °C, dokud sýr nezrůžoví. Cukety na pekáči podlijeme trochou vody. Podávejte horké, s přílohou i bez ní.
Jak chutně využít zbytky cukety?
Cuketové chipsy
Předehřejeme troubu na 210 °C. Plech si důkladně vyložíme pečicím papírem, případně ho můžeme ještě postříkat olejem ve spreji, ale není to nutné. Z cuket odkrojíme konce a nakrájíme zeleninu na centimetrové plátky. V míse si prošleháme dva bílky.
V druhé míse pak promícháme 2/3 hrnku strouhanky, dále 1/3 hrnku parmazánu, přidáme pár snítek lístků tymiánu, sůl, pepř a případně kajenský pepř, kdo má rád ostřejší jídla.
Kolečka cukety nejprve obalíme v rozšlehaném bílku z obou stran, poté je přemístíme do mísy se strouhankou, obalíme je z obou stran a ochucenou strouhanku na ně lehce přimáčkneme.
Obalená kolečka cuket si pěkně rozložíme v jedné vrstvě na připravený plech, můžeme je ještě zastříknout olejem ve spreji, poté vložíme do trouby a pečeme zhruba 20–25 minut, až budou chipsy upečené krásně dozlatova a dokřupava.
Rychlá polévka
Na olivovém oleji zpěníme cibulku. Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené 3 brambory a 1 cuketu (tu loupat nemusíme). Přisypeme sůl, kari a zalijeme vodou jen asi 2 cm nad okraj zeleniny (aby polévka nebyla moc řídká).
Povaříme doměkka, poté vše ponorným mixérem rozmixujeme na krém. Přilijeme 1 zakysanou smetanu, bylinky, krátce povaříme a servírujeme. Tato polévka chutná výborně nejen v teplé formě, ale osvěží i ve studené variaci.