Malé kynuté palačinky jsou oblíbené zejména v ruské, polské a také židovské kuchyni.
Ingredience:
100 g hladké mouky, prosáté,
35 g pohankové mouky, prosáté,
½ lžičky soli,
1 lžička sušeného droždí,
125 ml mléka,
80 g zakysané smetany,
1 vejce, žloutek a bílek zvlášť,
tuk na vymazání pánve
Na ozdobu: uzený losos nebo pstruh lososovitý, zakysaná smetana, 2 lžíce Maille hořčice s medem, kopr
Příprava jídla: Obě mouky, sůl a droždí promíchejte v míse.Vlažné mléko a zakysanou smetanu prošlehejte se žloutkem a vmíchejte do moučné směsi. Zakryjte čistou vlhkou utěrkou a dejte do tepla na půl hodiny.
Bílky prošlehejte na sníh, přidejte ke směsi a důkladně promíchejte, abyste získali hladké těsto.
Lehce vymazanou nepřilnavou pánev zahřejte na středním ohni. Na pánev po lžičkách nanášejte hmotu a pečte minutu až dvě. Otočte a pečte ještě minutu dvě, nebo dozlatova. Nechte zchladnout. Zdobte.