Suroviny: ½ dýně Hokkaido 1 batát 2 vejce 2 stroužky česneku špetka soli, pepře a kurkumy 1 hrnek řepkového oleje Postup: Dýni důkladně omyjeme, očistíme a zbavíme všech velkých semínek. Nakrájíme ji na kostky.
Batát zbavíme slupky a nakrájíme také na menší kostky. Dýni i batát nastrouháme nahrubo v robotu, přidáme vejce, sůl, pepř, kurkumu a prolisovaný česnek. Směs promícháme tak, aby se vejce rozprostřelo.
Olej rozpálíme v hluboké pánvi a smažíme malé placičky. Hodí se jako příloha, nebo i samosatné jídlo.
Upečte ji
Pečení dokáže s dýní opravdu divy – její šťáva zkaramelizuje, dužnina zvláční, barva se zvýrazní. Podáváme ji samostatně, s bramborami, kaší či jako přílohu k masu.
Dýni Hokkaido zbavenou vnitřní části se semínky (Hokkaidó není třeba oloupat) nakrájíme na půlměsíčky.
Oloupeme 10 stroužků česneku a plochou stranou nože ho trochu rozmáčkneme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Dýni i česnek rozložíme na pekáč, zakápneme sezamovým a olivovým olejem, posypeme cukrem a dochutíme solí, pepřem a kmínem.
Posypeme oreganem a pečme asi 30 minut..