Stačí se teď rozhlédnout v tramvaji či v obchodě, a je jasné, že lidí, kteří nedají bez kapesníku ani ránu, zřetelně přibývá. S imunitou jsme zkrátka na štíru.
Jistě, různých virů je teď všude kolem spousta a nemusí nás před nimi ochránit ani rouška, ani očkování.
A naopak nemusíme nutně onemocnět ani za situace, kdy jsme neočkovaní a bez roušky, pakliže náš organismus disponuje dostatečnou imunitou, kterou si vytváří z látek, jež mu dodáváme naším životním stylem.
Jak v lednu můžete zvýšit svoji obranyschopnost? Jde o to zařadit do jídelníčku co nejvíce takových potravin, které podporují imunitu. Že nevíte, které to jsou? Zde jich přinášíme rovnou deset.
1. Rakytník
Obsahuje množství vitaminu C, a tak skvěle podpoří imunitní systém. Rakytník ale obsahuje také vitaminy B1, B2, B9, K6, cholin a řadu minerálů. Plody rakytníku můžete zamrazit či z něj vyrobit džemy.
2. Švestka
Pro trávicí ústrojí jsou švestky prospěšné díky vysokému obsahu vlákniny, což má projímavé účinky. Obsahují množství vitaminů skupiny B (B1, B2, B6, B12), provitaminy A i vitamin C.
3. Brusinky
Obsahují karotenoidy, vitaminy B a C a jsou zdrojem minerálů (K, Mg, Fe). Pomáhají zmírňovat projevy zánětu v těle, účinně pomáhají při zánětu močového měchýře.
4. Papriky
Řeč je o těch červených, které jsou vydatným zdrojem vitaminu C, a to dokonce více než citrusy. Navíc se dají skvěle zapojit do běžného jídelníčku. Vychutnejte si je v salátu nebo je přikusujte jen tak.
5. Citrusy
Pokud vám nechutnají nebo hůře trávíte papriky, pak do jídelníčku zařaďte citrusy. Počítají se grapefruity, pomeranče i klementinky. Jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C, bojovníka proti chřipce. Mimochodem, vrchovatě „céčka“ obsahuje také kiwi.
6. Česnek
Obsahuje selen, který má silný vliv na imunitu, tak se nebojte to s ním přehnat. Pokud nezvládnete jíst česnek syrový, přidejte stroužky k zelenině na pánev či do omáček.
7. Brokolice a špenát
Tyto zelené potraviny obsahují množství železa, folátu, vlákniny, antioxidantů, vitaminů A a C a antioxidant glutathion, který zabraňuje poškození buněčných složek.
8. Mandle a také ořechy
Mandle a ořechy obsahují látky, jež mohou zabránit propuknutí nemoci. Jsou plné mastných kyselin, vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K) i vitaminů rozpustných ve vodě (B1, B6 a C).
9. Jogurt
Obsahuje živé kultury, a tak působí i jako účinné probiotikum. Je plný „dobrých“ bakterií, které dokážou bojovat proti těm „špatným“, shromažďujícím se v těle.
10. Vývar
Poctivý vývar z kostí dokáže s viry pořádně zabojovat a zabránit rozvoji infekce. Je vzpruhou pro imunitní systém. Ideální je doplnit ho o zeleninu a zvýšit obsah živin a vitaminů.