Možná si ji ještě vybavujete z hodin chemie. Jde o formu soli, která má mnoho názvů jako zažívací soda, jedlá soda, pečicí soda či bikarbonát sodný. A také má mnoho možností využití.
Pokud začneme těmi zdravotními, používá se v první řadě při již zmíněném odkyselení těla k vyvážení pH.
Je také nápomocná při bolesti v krku, přináší úlevu od pálení žáhy a nachází své místo v boji s radiací, těžkými kovy a chemickými jedy. Dále se uplatní při úklidu.
Poslouží jako čistič odpadů (v kombinaci s vroucí vodou), absorbuje pachy a vlhkost v ledničce i z bot, čistí hrnce, kávovary, sporáky (odstraňuje mastnotu) a je vhodná i na vytírání podlah.
Kolik je akorát
Doporučená dávka pro vnitřní užití by měla být jedna osmina čajové lžičky na 2,5 dl vody se čtvrtkou citronu (pro vyvážení sodíku draslíkem), přičemž příjem sody za 24 hodin by neměl překročit 1 a půl až 2 lžičky.
Sodu nechte zcela rozpustit, teprve poté ji vypijte! Užívání by nemělo trvat déle než 2 týdny.