Tradiční žmolenkový koláč našich babiček má stále své pevné místo v české gastronomii, a to dokonce i ve špičkových restauracích.
Ingredience:
750 g vypeckovaných švestek
Těsto: 250 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 150 g rozpuštěného másla, 4 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 lžička nastrouhané citronové kůry, špetka soli
Žmolenka: 100 g hrubé mouky,100 g másla, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce krupicového cukru
Postup:
Do mísy dáme nejdříve prosetou mouku, kypřicí prášek a vše dobře promícháme, pak přidáme všechny ostatní ingredience patřící do těsta a vymícháme jej dohladka.
Těsto nalijeme na plech s vyšším okrajem, který vyložíme papírem na pečení, a na těsto rovnoměrně poklademe švestky.
n Připravíme si předtím žmolenku tak, že do mouky nastrouháme máslo, přidáme k němu vanilkový a krupicový cukr a dostatečně vše, nejlépe rukou, smícháme.
Zasypeme jí rovnoměrně koláč a dáme do předehřáté trouby péct na 20 minut při teplotě 180 °C.