Suroviny: 1,5 kg zralých rajčat 500 g řapíkatého celeru 1 litr zeleninového vývaru 1 cibule 20 g másla 1 lžíce olivového oleje 1 svazek čerstvé bazalky sůl a pepř zakysaná smetana k podávání
Postup: Rajčata a celer omyjeme a nakrájíme na menší kusy. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme máslo se lžící oleje a necháme na něm pomalu zesklovatět cibuli.
Přidáme celer a ještě chvíli opékáme, poté přidáme rajčata, podlijeme je částí vývaru, přiklopíme a necháme pár minut dusit. K rajčatům přidáme většinu bazalky i s pokrájenými stonky, vlijeme zbytek vývaru, osolíme a opepříme a necháme asi 10 minut vařit.
Polévku dohladka rozmixujeme a odstavíme. Vmícháme do ní zbytek bazalky posekané nahrubo.
Polévku dochutíme solí a pepřem, podáváme se zakysanou smetanou a lístky bazalky..