Tradiční recept našich babiček a prababiček trochu překvapí. Připravte si gratinovaný květák s nápaditostí a ještě lepší chutí. Potěšíte jím nejen dospělé, ale dokonce i děti.
Ingredience
1 hlava květáku, 80 g strouhaného parmazánu, 3 lžíce másla, 2 lžičky čerstvě vymačkané citronové šťávy, 2 vejce, 150 ml smetany, 2 lžíce slunečnicového nebo jiného rostlinného oleje, sůl, špetka pepře
Postup
Květák rozdělený na jednotlivé růžičky dáme vařit do mírně osolené vody. Pekáč mírně pokapeme olejem. Uvařený a lehce vychladlý květák na něj rovnoměrně rozprostřeme a znovu zakápneme trochou slunečnicového oleje.
Rozpustíme máslo, následně ho stáhneme z ohně a přidáme do něj přes polovinu jemně nastrouhaného parmazánu. Promícháme a bohatě zakápneme citronovou šťávou. Květák směsí přelijeme.
Jakmile máslo mírně zatuhne, přelijeme květák smetanou, ve které rozmícháme vejce. Ještě osolíme, mírně opepříme a zasypeme zbytkem nastrouhaného parmazánu a dáme na patnáct až dvacet minut péct do trouby. Pečeme ho krásně dozlatova.
Jakmile květák vytáhneme z trouby, necháme ho lehce vychladnout. Gratinovaný květák podáváme samotný nebo s čerstvou zeleninou.