Suroviny na 4 porce:
2 biocitrony
200 ml mléka
400 g polohrubé mouky
na podsypání 30 g droždí
120 g cukru
2 velká vejce
110 g změklého másla
2 lžičky soli
150 g hrozinek
tuk na vymazání formy
Postup:
Citrony omyjeme horkou vodou, osušíme. Mouku nasypte do mísy a uprostřed uděláme důlek, do něj nadrobíme droždí a smícháme je s vlažným mlékem, špetkou. Přikryjeme a necháme 20 minut kynout.
Přidáme zbylý cukr, vejce, máslo, sůl, šťávu a kůru z citronu a vše propracujeme. Těsto hněteme 7 minut v robotu. Nakonec zapracujeme hrozinky. Těsto dáme na pomoučený vál, přikryjeme a necháme 20 minut kynout. Mezitím ho 2x přetočíme.
Vymastíme formu, vložíme těsto a necháme ho přikryté ještě 30 minut kynout. Zatím rozehřejeme troubu s kastrůlkem vody na 200 °C. Pak kastrůlek vyjmeme, do trouby dáme chléb a teplotu snížíme na 180 °C. Pečeme asi 45 minut. Podáváme s tvarohem a ovocem.