Suroviny na 4 porce:
25 g másla
2 cibulky (šalotky)
700 g chřestu
0,85 l drůbežího vývaru
sůl
pepř
olivový olej
listový špenát nebo lusky hrášku
Postup:
Máslo rozehřejte v hrnci, přidejte jemně nakrájenou cibulku i pokrájené stonky očištěného chřestu (špičky nechte stranou) a další zeleninu podle chuti restujte na mírném plameni cca 5 minut. Plamen ještě víc stáhněte a duste obsah hrnce dalších 5 minut.
Přilijte předem uvařený vývar, uveďte k varu a 5 minut zlehka provařte. Sejměte z ohně a nechte trochu zchladnout. Zeleninu v polévce rozmačkejte vidličkou. Osolte a opepřete podle chuti a udržujte teplé.
Špičky chřestu dvě minuty vařte ve vroucí osolené vodě, sceďte a ozdobte jimi polévku v talířích. Zakápněte olejem a podávejte.