Suroviny na 4 porce:
½ kg brambor (varný typ A)
2–3 vejce natvrdo
150 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
1 menší cibule
1 malá plechovka krájených žampionů nebo nakládané houbičky
1 kelímek zakysané smetany
½ svazku nasekané pažitky
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
1 lžíce citronové šťávy
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce, teplé oloupeme a pokrájíme. Přilijeme teplý vývar a necháme chvilku stát. Cibuli nakrájíme nadrobno a na chvíli spaříme ve vroucí vodě, ihned slijeme.
K bramborám přidáme vejce na kostičky, žampiony, cibulku, pažitku, zakysanou smetanu, citronovou šťávu, sůl a koření. Vše zlehka promícháme, případně doladíme chuť. Extra tip: Do salátu lze přidat nakrouhané ředkvičky, místo pažitky může být kudrnka.